Červená inverzia

19.02.2007 Celý región

„ V každom okamihu sa rozhoduješ, kým si a budeš. Tvoj život je vždy výsledkom tvojich myšlienok... “
A ako na naše myšlienky vplývajú farby? O tom náš prehľad na pokračovanie. Ako prvú rozoberiem červenú.

Červená
Je farbou spojenia so zemou, je farbou koreňovej čakry (Múládhára), farbou prítomného okamihu, farbou mužskej sily, bojová energia planéty Mars, krv - životodarná energia, ktorá predstavuje plodnosť i obeť.

Energiou rôznych odtieňov červenej farby.

Rubínový, cyklámenový je intenzívna ochrana, silná energia v otázkach prežitia a sila k zvládnutiu svojich životných výziev ( zámerne sa vyhýbam slovným zvratom ako sú stresy, problémy, ... ... ).
Červený poskytuje elán a energiu na uskutočňovanie plánov, silu na každý deň pri zachádzaní s matériou.
Ružový odtieň je o láske a súcite, o spolužití bez agresie podporuje lásku bez podmienok.
Purpurový, bordový podporuje vízie, sny a ich pochopenie na vedomej úrovni.

Ako rozoberajú červenú farbu jednotlivé systémy?

Aura-Soma (A-S): Nakoľko každá farba má svoje klady i zápory, treba poznať aj silu účinku pri nedostatku resp. predimenzovaní či už priestoru, oblečenia alebo konzumácii stravy danou farbou.
Pozitívna charakteristika červených odtieňov je energia, sila. Jej charakterový protipól je – mám čo nechcem a bojujem proti tomu.

Podľa systému Feng-Šuej (F-Š) je táto farba priradená k juhu a symbolizuje ju prvok ohňa. Ten sa radí k letu a vyjadruje lásku a vášeň, dynamiku a životnú radosť.
Keď si premietneme vlastnosti ohňa je užitočný i ničivý, hrejivý i spaľujúci. Je dobrý pomocník, ale zlý pán sa hovorí.

One-Brain (O-B): Jedna z korekcií tohto systému, ktorá skúma farby a ich vibračný odraz v našom tele, priraďuje červenú k vedomej úrovni človeka v barometri správania. Ružová je priradená k Záujmu a vyrovnáva červenú farbu Mrzutosti (odporu). „ Cítim sa mrzutý/á alebo zaujímavý/á? „
Tmavá višňovo červená je priradená k Hnevu, zlosti, zúrivosti, proti nej je Oranžová farba Ochoty . „ Vrie to vo mne, alebo sa dokážem povzbudiť? “
Tmavo purpurová je farbou Naladenia sa fyzického tela ktorá vyrovnáva fialovú reprezentantku Ľahostajnosti. „ Stagnujem v ľahostajnosti, alebo sa dokážem naladiť na pozornosť? “

Vplyv červenej farby na jednotlivých rovinách:
Fyzická- krvný obeh, sila, vitalita
Duševná - plameň očisťujúcej a obnovujúcej sily, obeť a obnova.
Emocionálna- hnev, agresia proti odvahe a smelosti.
Mentálna- koncentrácia, schopnosť prežiť. Dynamický a praktický zameraný človek.

Cítime, že naše chute, nálady, pocity menia naše vnímanie farieb. Farby nás podporujú, avšak nám aj pomôžu dobre premiešať naše životné výzvy. Pri výbere farieb je nanajvýš potrebné riadiť sa vlastným pocitom. Ak platí pravidlo menej je viac, tak pri niektorých červených odtieňoch pre viac senzitívne typy to platí obzvlášť.

Prajem vám nádherný ružový deň s jemným nádychom červenej.
RNDr. Monika Kašová
 

Vyberte región